Na słowo LASAGNE wszyscy biegną do stołu!

Ona króluje w naszym domu! Lasagne… Wyśmienite danie, jednak w moim wydaniu trochę oszukane, gdyż jest bez sosu beszamel. Ale uwierzcie mi – i tak jest przepyszna.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (dowolnego)
  • 1 cebula
  • Opakowania makaronu lasagne
  • Sok z pomidorów z kartonu lub własnej roboty
  • Mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 500 g sera żółtego
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka papryka
  • Curry
  1.  Na gorącym oleju smażymy cebulę. Dodajemy mięso. Obsmażamy. Dodajemy przyprawy.
  2.  Wlewamy sok z pomidorów (domowy jest o niebo lepszy, takiego właśnie używam). Kiedy zacznie się gotować, dodajemy koncentrat. Mieszamy, aby uzyskać jednolity kolor. Smakujemy- w  razie potrzeby dodajemy jeszcze przyprawy, bądź koncentrat, jeśli smak nie będzie wyrazisty (pomidorowy).
  3.  W naczyniu zaroodpornym układamy na przemian : sos, surowe płaty makarony lasagne, sos, makaron, sos, ser. Nie należy żałować sera.
  4.  Wkładamy lasagne do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Zapiekamy ok 40 min, aż ser się roztopi.

Ps. Najlepiej smakuje z lampką czerwonego, wytrawnego wina.

Smacznego!