Ona króluje w naszym domu! Lasagne… Wyśmienite danie, jednak w moim wydaniu trochę oszukane, gdyż jest bez sosu beszamel. Ale uwierzcie mi – i tak jest przepyszna.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (dowolnego)
- 1 cebula
- Opakowania makaronu lasagne
- Sok z pomidorów z kartonu lub własnej roboty
- Mała puszka koncentratu pomidorowego
- 500 g sera żółtego
- Sól
- Pieprz
- Słodka papryka
- Curry
- Na gorącym oleju smażymy cebulę. Dodajemy mięso. Obsmażamy. Dodajemy przyprawy.
- Wlewamy sok z pomidorów (domowy jest o niebo lepszy, takiego właśnie używam). Kiedy zacznie się gotować, dodajemy koncentrat. Mieszamy, aby uzyskać jednolity kolor. Smakujemy- w razie potrzeby dodajemy jeszcze przyprawy, bądź koncentrat, jeśli smak nie będzie wyrazisty (pomidorowy).
- W naczyniu zaroodpornym układamy na przemian : sos, surowe płaty makarony lasagne, sos, makaron, sos, ser. Nie należy żałować sera.
- Wkładamy lasagne do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Zapiekamy ok 40 min, aż ser się roztopi.
Ps. Najlepiej smakuje z lampką czerwonego, wytrawnego wina.
Smacznego!