Problem z rekomendacją wina wynika z tego, że opinie są często bardzo subiektywne. To, co przypadło do gustu jednej osobie, niekoniecznie przypadnie drugiej. Dlatego jest to trudny dylemat.

Co sprawia, że czerwone wino jest świetne?

Ulubione czerwone wino zależy od naszego osobistego gustu. Aby wybrać wino idealne dla naszego podniebienia, ważne jest, aby wypróbować jak najwięcej odmian winogron, jak to tylko możliwe. Czerwone wino różni się od białego:

  • wyższymi poziomami garbników,
  • wyższym poziomem alkoholu, ciężkością,
  • innym profilem smakowym,
  • potencjalnie większą złożonością.

Wszystkie te cechy wynikają z procesu fermentacji, w którym skórki winogron pozostają w zbiorniku wraz z sokiem. Beczka i starzenie się butelek również odgrywają dużą rolę, a bardziej aerobowy styl produkcji wina zmienia sposób jego dojrzewania. To właśnie natura tych procesów i jakość winogron mają największy wpływ na smak i charakter wina. Tylko dlatego, że wino jest vintage lub w dobrym stanie, nie oznacza, że musi nam smakować. Starzejące się aromaty są nabytym smakiem, jak trufle czy dojrzałe sery.